
INSTRUMENTE MUZICALE NEOBIȘNUITE
Grație descoperirilor arheologice, știm faptul că cele mai vechi instrumente muzicale datează de mai bine de 40.000 de ani. Făurite din os de pasăre sau din fildeș, acestea erau utilizate pentru recreere sau în diferite ritualuri religioase.
În zilele noastre, domeniul muzicii a evoluat, astfel că la ora actuală există o mulțime de instrumente muzicale, fiecare cu roluri bine definite. Indiferent că vorbim despre muzica de cameră sau despre concerte, achiziționarea unor instrumente de calitate este absolut necesară.
Majoritatea pasionaților de muzică preferă instrumentele clasice - cum ar fi, de pildă, pianul, chitara sau vioara. Însă, există și muzicieni plictisiți de acestea, care se află în căutarea permanentă de inedit.
În cele ce urmează, îți vom prezenta un top cu cele mai ciudate instrumente muzicale din lume:
Harpa eoliană
Foarte populară în perioada romantică, harpa eoliană producea sunete cu ajutorul vântului. Denumirea sa provine de la numele zeului grec al vântului, Aeolus.
Acest instrument bizar se mai produce manual și în zilele noastre. Unele modele sunt realizate sub forma unor sculpturi monumentale din metale, iar, de regulă, sunt așezate pe acoperișurilor unor clădiri sau pe vârfurile dealurilor, acolo unde vântul bate puternic.

Maurice Martenot a inventat în anul 1928 un instrument muzical electronic ce era prevăzut cu o tastatură și un diapozitiv. Acesta a fost utilizat de către Olivier Messiaen și de către mulți alți compozitori.
Una dintre caracteristicile sale notabile rezidă în faptul că sunetele sale erau similare cu cele produse de un Theremin, iar, în timp, capacitățile sale au fost extinse prin adăugarea unor filtre și difuzoare comutabile. Valvele termionice produc note stranii, ce conduc la apariția unor oscilații ale frecvențelor.
Ondes Martenot

Thereminul
Leon Theremin, inventator de origine rusă, a conceput acest instrument în anul 1919. Prin ce se deosebește acesta față de alte instrumente muzicale? Răspunsul este simplu: Thereminul este primul instrument muzical gândit și proiectat astfel încât să poată fi utilizat fără a fi atins.
Acesta se înscrie în categoria celor mai vechi instrumente muzicale complet electronice. Format din două oscilatoare ale frecvențelor radio și două antene metalice, thereminul emite semnale electrice care sunt amplificate și trimise unui difuzor.

Gravikordul

În anul 1986, Robert Grawi a inventat o harpă dublă electrică, cunoscută sub denumirea de gravikord. Acest instrument are ca sursă de inspirație modelul kora, un instrument cu 21 de corzi, originar din Africa de Vest.
Gravikordul este confecționat din tuburi sudate, din oțel inoxidabil și este prevăzut cu 24 de corzi de nailon. Caracteristica principală rezidă în faptul că gama de sunete este mai extinsă spre deosebire de cea de la kora, iar acest fapt se datorează materialului sintetic din care este confecționată puntea.
Tehnica de execuție este similară cu cea utilizată pentru kora și anume: corzile sunt ciupite cu degetul mare și cu arătătorul de la fiecare mână.
